søvnapné

Søvnapné er en potensielt alvorlig søvnforstyrrelse der pusting gjentatte ganger stopper og starter. Du kan ha søvnapné hvis du snorker høyt, og du føler deg sliten selv etter en hel natts søvn.

De viktigste typer søvnapné er

Hvis du tror du kan ha noen form for søvnapné, bør du oppsøke lege. Behandling kan lette symptomene og kan bidra til å forhindre hjerteproblemer og andre komplikasjoner.

Tegn og symptomer på obstruktiv og sentral søvn apneas lapper, noen ganger gjør den type søvnapné vanskeligere å fastslå. De vanligste tegn og symptomer på obstruktiv og sentral søvn apneas inkluderer

Ta kontakt med en medisinsk faglig hvis du opplever, eller hvis partneren merknader, følgende

Mange mennesker tror ikke på snorking som et tegn på noe potensielt alvorlig, og ikke alle som har søvnapné snorker. Men sørg for å snakke med legen din dersom du opplever høyt snorking, spesielt snorking som er avbrutt av perioder med stillhet.

Spør legen din om noe søvn problem som etterlater deg kronisk trøtt, trøtt og irritabel. Overdreven søvnighet på dagtid (hypersomni) kan være på grunn av søvnapné eller til andre lidelser, så som narkolepsi.

Når bør du oppsøke lege

Årsaker til obstruktiv søvnapné

Obstruktiv søvnapné oppstår når musklene på baksiden av halsen slappe av. Disse musklene støtter den bløte gane, trekantet stykke vev hengende fra den myke ganen (uvula), mandlene, sideveggene av halsen og tungen.

Når musklene slappe av, luftveiene smalner eller lukker som du puster inn, og du kan ikke få en tilstrekkelig pust i. Dette kan senke nivået av oksygen i blodet.

Årsaker til sentral søvnapné

Hjernen oppfatter denne manglende evne til å puste og kort rusler deg fra søvnen, slik at du kan åpne luftveiene. Dette oppvåkning er vanligvis så kort at du ikke husker det.

Obstruktiv søvnapné

Du kan lage en snorting, kvelning eller gisper lyd. Dette mønsteret kan gjenta seg fem til 30 ganger eller mer hver time, hele natten lang. Disse forstyrrelsene påvirke din evne til å nå de ønskede dype, avslappende søvnfasene, og du vil sannsynligvis føle deg trøtt i løpet av din våkne timer.

Sentral søvnapné

Personer med obstruktiv søvnapné kan ikke være klar over at deres søvn ble avbrutt. Faktisk noen folk med denne typen søvnapné tror de sover godt hele natten.

Hva du kan gjøre

Sentral søvnapné er en mindre vanlig form for søvnapné som oppstår når hjernen ikke klarer å overføre signaler til pustemusklene. Dette betyr at du gjør ingen forsøk på å puste for en kort periode. Du kan vekke med kortpustethet eller har en vanskelig tid å få sove eller å sove.

Hva du kan forvente fra legen din

Søvnapné kan påvirke noen, selv barn. Men visse faktorer, øke risikoen for søvnapné

Søvnapné er ansett som en alvorlig medisinsk tilstand. Komplikasjoner kan omfatte

Dagtid tretthet. De gjentatte oppvåkninger assosiert med søvnapné, gjør normal, restorative søvn umulig. Personer med søvnapné opplever ofte, alvorlig dagtid døsighet, tretthet og irritabilitet.

Du kan ha problemer med å konsentrere og finne deg selv å sovne på jobb, mens du ser på TV eller selv når du kjører. Personer med søvnapné har økt, risiko for motorkjøretøy og arbeidsulykker.

Du kan også føle rask herdet, lunefull eller deprimert. Barn og ungdom; med søvnapné kan gjøre det dårlig på skolen eller har atferdsproblemer.

Høyt blodtrykk eller hjerteproblemer. Plutselige fall i blod oksygen, nivåer som oppstår under søvnapné øker blodtrykket og sil, kardiovaskulære systemet. Hvis du har obstruktiv søvnapné, er risikoen for høy, blodtrykk (hypertensjon) er større enn hvis du ikke gjør det.

Obstruktiv søvnapné kan øke risikoen for tilbakevendende hjerteinfarkt, og, unormale hjerteslag, for eksempel atrieflimmer. Obstruktiv søvnapné også, øker risikoen for hjerneslag. Hvis det er underliggende hjertesykdom, disse flere, kan episoder med lavt blod oksygen (hypoksi eller hypoksemi) føre til plutselig død, fra en uregelmessig hjerterytme.

Hvis du eller partneren din har mistanke om at du har søvnapné, vil du sannsynligvis først se din fastlege. Men i noen tilfeller når du ringer for å sette opp en avtale, kan du bli henvist umiddelbart til en søvnspesialist.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt til timen. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre i mellomtiden

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål på forhånd vil hjelpe deg å få mest mulig ut av ditt besøk. For søvnapné, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

terapi

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille flere spørsmål under din avtale.

Kirurgi

terapi

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Legen din kan be

Legen kan gjøre en vurdering basert på dine symptomer eller kan henvise deg til en søvnforstyrrelse sentrum. Der kan en søvn ekspert hjelpe deg å bestemme behovet for videre evaluering.

En slik vurdering innebærer ofte over natten overvåking av pust og andre kroppsfunksjoner under søvn. Hjem søvn testing kan også være et alternativ. Tester for å oppdage søvnapné kan omfatte

Hjem søvn tester. I noen tilfeller kan legen din gi deg forenklede tester som skal brukes hjemme til å diagnostisere søvnapné. Disse testene som regel innebære å måle hjertefrekvensen, blod oksygen nivå, luftstrøm og pustemønster. Hvis du har søvnapné, vil testresultatene viser fall i oksygennivået i løpet apneas og påfølgende stiger med oppvåkninger.

Hvis resultatene er unormale, kan legen være i stand til å foreskrive en behandling uten ytterligere testing. Bærbare overvåkingsutstyr oppdager ikke alle tilfeller av søvnapné, så legen kan likevel anbefale polysomnografi selv om de første resultatene er normale.

Hvis du har obstruktiv søvnapné, kan legen din henvise deg til en øre-nese-hals lege for å utelukke enhver blokkering i nesen eller halsen. En evaluering av et hjerte lege (kardiolog) eller en lege som er spesialist i nervesystemet (nevrolog) kan være nødvendig å se etter årsaker til sentral søvnapné.

For mildere tilfeller av søvnapné, kan legen anbefale bare livsstilsendringer, som å miste vekt eller slutte å røyke. Og hvis du har nasal allergi, vil legen anbefale behandling for allergier. Hvis disse tiltakene, ikke forbedre dine symptomer eller hvis apnea er moderat til alvorlig, en rekke andre behandlinger er tilgjengelig.

Enkelte enheter kan bidra til å åpne opp en blokkert luftveiene. I andre tilfeller, kirurgi, kan være nødvendig. Behandlinger for obstruktiv søvnapné kan omfatte

Kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP). Hvis du har, moderat til alvorlig søvnapné, kan du dra nytte av en maskin som leverer; lufttrykk gjennom en maske plassert over nesen mens du sover. Med; CPAP (SE-pap), er lufttrykket noe større enn den omkringliggende, luft, og er akkurat nok til å holde øvre luftveiene dine åpne, forebygge, apné og snorking.

Selv om CPAP er den vanligste og pålitelig metode for behandling av søvnapné, og noen mennesker synes det er tungvint eller ubehagelig. Noen mennesker gir opp på CPAP, men med litt trening, folk flest lære å justere spenningen på stroppene, for å få en komfortabel og sikker passform.

Du må kanskje prøve mer enn én type maske for å finne en som er behagelig;. Noen folk dra nytte av også å bruke en luftfukter sammen med sine CPAP-systemer,. Ikke bare slutte å bruke CPAP-maskin hvis du har problemer. Sjekk med, legen din for å se hvilke endringer kan gjøres for å gjøre deg mer komfortabel.

I tillegg bør du kontakte legen din hvis du fortsatt snorking til tross for behandling, eller begynne snorket igjen. Hvis vekten din endrer seg, trykkinnstillingene for, kan CPAP-maskin må justeres.

Ekspiratorisk positivt luftveistrykk (EPAP). Disse små, engangsutstyr er plassert over hvert nesebor før du går i dvale,. Enheten er en ventil som gjør at luften kan bevege seg fritt i, men når du puster ut, luft må gå gjennom små hull i ventilen. Dette øker trykket i, luftveiene og holder den åpen.

Enheten kan bidra til å redusere snorking og søvnighet på dagtid hos personer med mild, obstruktiv søvnapné. Og det kan være et alternativ for noen som ikke kan tolerere, CPAP.

Muntlig apparater. Et annet alternativ er å bruke en muntlig apparatet, designet for å holde halsen åpen. CPAP er mer stabil effekt enn oral, hvitevarer, men muntlig apparater kan være enklere å bruke. Noen er laget for å; åpne halsen ved å bringe kjeven fremover, som noen ganger kan lindre, snorking og mild obstruktiv søvnapné.

En rekke enheter er tilgjengelig fra tannlegen din. Du må kanskje prøve forskjellige, enheter før du finner en som fungerer for deg. Når du finner den rette plass, vil du fortsatt trenger å følge opp med tannlegen din gjentatte ganger i løpet av den første, året og deretter regelmessig etter at for å sikre at passformen er fortsatt god og, for å revurdere dine symptomer.

Kirurgi er vanligvis bare et alternativ etter andre behandlinger har mislyktes. Vanligvis, minst en tre måneders prøveversjon av andre behandlingsalternativer er foreslått før, vurderer kirurgi. Men for de få som har visst kjevestrukturen, er det en god første alternativet problemer.

Målet med operasjonen for søvnapné er å forstørre luftveiene gjennom nesen, eller svelg som kan vibrere og får deg til å snorke, eller som kan blokkere, øvre luftveiene og forårsaker søvnapné. Kirurgiske alternativer kan; omfatte

Tissue fjerning. Under denne prosedyren, som kalles uvulopalatopharyngoplasty, legen fjerner vev fra baksiden av munnen og toppen av halsen,. Mandlene og adenoids vanligvis fjernes også. Denne type kirurgi, kan være vellykket i å stoppe hals strukturer vibrerer og forårsaker snorking,. Det er mindre effektive enn CPAP, og er ikke betraktet som en pålitelig behandling for, obstruktiv søvnapné.

Fjerne vev på baksiden av halsen med radiofrekvensenergi (radiofrekvens, ablasjon) kan være et alternativ for folk som ikke kan tolerere CPAP eller muntlig apparater.

Opprette et nytt luftpassasje (trakeostomi). Du kan, trenger denne form for kirurgi hvis andre behandlinger har mislyktes, og du har en alvorlig, livstruende søvnapné. I denne prosedyren, gjør kirurgen en åpning, i nakken og setter inn en metall eller plast tube som du puster.

Du holde åpningen dekkes i løpet av dagen. Men om natten du avdekke det til, tillate luft å passere inn og ut av lungene dine, utenom den blokkerte luftpassasjen, i halsen.

Andre typer kirurgi kan bidra til å redusere snorking og bidra til behandling, søvnapné ved å fjerne eller utvide luftveiene

Behandlinger for sentral og kompleks søvnapné kan omfatte

Bilevel positivt luftveistrykk (BiPAP). I motsetning til CPAP, som leverer jevn, konstant press på øvre luftveier som du puster, inn og ut, BiPAP bygger til et høyere trykk når du puster inn og synker, til et lavere trykk når du puster ut.

Målet med denne behandlingen er å hjelpe de svake pustemønster av sentrale; søvnapné. Noen BiPAP-enheter kan settes til å automatisk levere en pust, hvis enheten oppdager du ikke har tatt en etter så mange sekunder.

Sammen med disse behandlingene, kan du lese, høre eller se TV-annonser om forskjellig; behandlinger for søvnapné. Snakk med legen din om noen behandling før, du prøve det for å finne ut hvor nyttig det kan være.

I mange tilfeller kan egenomsorg være den mest hensiktsmessige måten for deg å håndtere obstruktiv søvnapné og muligens sentral søvnapné. Prøv disse tipsene

gå til legen din