somatisk symptom lidelse

Somatisk symptom lidelse innebærer å ha et betydelig fokus på fysiske symptomer – som smerte eller utmattelse – i den grad at det fører til store emosjonelle plager og problemer fungerer. Du kan eller ikke kan ha en annen diagnostisert medisinsk tilstand som er forbundet med disse symptomene.

Overdreven tanker, følelser og atferd i respons til fysiske symptomer kan føre til hyppige legebesøk. Du tenker ofte det verste om dine symptomer og fortsette å søke etter en forklaring, selv når andre alvorlige tilstander er ekskludert. Helsemessige bekymringer kan bli et sentralt fokus i livet ditt som det er vanskelig å fungere, noen ganger fører til uførhet.

Hvis du har somatisk symptom lidelse, kan du oppleve betydelige emosjonelle og fysiske lidelser. Behandling kan hjelpe lette symptomer, hjelpe deg å takle og forbedre din livskvalitet.

Symptomer på somatisk symptom lidelse kan være

Smerte er det vanligste symptomet, men uansett hva dine symptomer, har du overdreven tanker, følelser eller atferd knyttet til disse symptomene, som forårsaker betydelige problemer, gjør det vanskelig å fungere, og noen ganger kan bli invalidiserende.

Overdreven tanker, følelser og atferd kan inkludere

For somatiske symptom lidelse, viktigere enn de konkrete fysiske symptomer du opplever er måten du tolker og reagerer på symptomene og hvordan de påvirker dagliglivet.

Når bør du oppsøke lege

Omsorg for en kjær

Fordi du er bekymret fysiske symptomer og medisinsk sykdom, kan du starte med å se din primære omsorgsperson. Fordi symptomene kan være relatert til helseproblemer, er det viktig å bli vurdert av helsepersonell hvis du ikke er sikker på hva som forårsaker dine symptomer.

Hvis leverandøren mener at du kan ha somatiske symptom lidelse, kan han eller hun også henvise deg til en mental helse leverandør.

Hva du kan gjøre

Når fysiske symptomer som anses å være somatiske symptom forstyrrelse oppstår, kan det være vanskelig å akseptere at en livstruende sykdom er blitt eliminert som årsak. Symptomer forårsake svært reell bekymring for den personen og oppmuntring er ikke alltid nyttig. Oppmuntre din kjære til å vurdere muligheten for en mental helse henvisning for å lære måter å takle reaksjonen til symptomer og eventuell uførhet den forårsaker.

Spørsmål å spørre en psykisk helse leverandør

Fysisk funksjonshemming kan føre til at personen å være avhengig og trenger ekstra fysisk omsorg og emosjonell støtte som kan eksos omsorgspersoner og føre til stress på familier og relasjoner. Hvis du føler deg overveldet av din rolle som omsorgsperson, kan det være lurt å snakke med en mental helse profesjonell til å håndtere dine egne behov.

Hva du kan forvente fra legen din

Den eksakte årsaken til somatiske symptom lidelse er ikke klar, men en hvilken som helst av disse faktorer kan spille en rolle

Kriterier for diagnose

Risikofaktorer for somatisk symptom forstyrrelse inkluderer

psykoterapi

Somatisk symptom lidelse kan være assosiert med

I tillegg til en medisinsk vurdering, kan din primære omsorgsperson henvise deg til en psykiater eller psykolog for vurdering og behandling.

Før avtalen, lage en liste over

Spør en pålitelig familiemedlem eller en venn til å gå med deg til timen, om mulig, å gi sin støtte og hjelpe deg å huske informasjon.

Spør din leverandør spørsmål som

Ikke nøl med å spørre noen andre spørsmål.

En lege eller mental helse leverandør kan spørre

For å fastslå en diagnose, vil du sannsynligvis ha en fysisk eksamen og noen tester legen din anbefaler. Din lege eller annet helsepersonell kan finne ut om du har noen helsemessige forhold som trenger behandling.

Legen kan også henvise deg til en mental helse leverandør. Han eller hun kan

medisiner

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), utgitt av American Psychiatric Association, understreker disse punktene i diagnostisering av somatiske symptom lidelse

Målet med behandlingen er å forbedre dine symptomer og din evne til å fungere i dagliglivet. Psykoterapi, spesielt kognitiv atferdsterapi kan være nyttig for somatisk symptom lidelse. Noen ganger medikamenter kan tilsettes.

Fordi fysiske symptomene kan være relatert til psykiske plager og et høyt nivå for helse angst, psykoterapi – også kalt samtaleterapi – kan bidra til å forbedre fysiske symptomer.

Kognitiv atferdsterapi kan hjelpe deg

Familieterapi kan også være nyttig ved å undersøke familieforhold og bedre støtte fra familien og fungerer.

Antidepressive medisiner kan bidra til å redusere symptomer assosiert med depresjon og smerter som ofte oppstår med somatisk symptom lidelse.

Hvis man medisiner ikke fungerer godt for deg, kan legen anbefale å bytte til en annen, eller å kombinere visse medisiner for å øke effektiviteten. Husk at det kan ta flere uker etter at den først starter en medisin for å merke en bedring i symptomer.

Snakk med legen din om medisinering alternativer og mulige bivirkninger og risiko.

Mens somatiske symptom lidelse fordeler fra profesjonell behandling, kan du ta noen livsstil og egenomsorg trinn, inkludert disse

Lite er kjent om hvordan du kan forhindre somatisk symptom lidelse. Imidlertid kan disse anbefalingene hjelpe.

gå til legen din