rektal prolaps – emneoversikt

Rektal prolaps oppstår når en del av eller hele veggen av endetarmen glir ut av plass, noen ganger som stikker ut av anus. Se et bilde av rektal prolaps.

Delvis prolaps (også kalt slimhinne prolaps). Fôret (slimhinne) av rektum glir ut av sted og vanligvis stikker ut av anus. Dette kan skje når du anstrenge seg for å ha avføring. Delvis prolaps er mest vanlig hos barn under 2 år; Komplett prolaps. Hele veggen av endetarmen glir ut av plass, og vanligvis stikker ut av anus. I begynnelsen kan dette skje bare under avføring. Til slutt kan det oppstå når du stå eller gå. Og i noen tilfeller kan prolapsed vev forblir utenfor kroppen din hele tiden; Intern prolaps (tarminvaginasjon). En del av veggen i tykktarmen (colon) eller rektum kan gli inn i eller over en annen del, som den sammenleggbare deler av et leketøy teleskop. Endetarmen klistrer seg ikke ut av anus. (Se bilde av tarminvaginasjon.) Tarminvaginasjon er mest vanlig hos barn og sjelden påvirker voksne. Hos barn, er årsaken vanligvis ikke kjent. Hos voksne er det vanligvis relatert til en annen intestinal problem, som for eksempel en vekst av vev i veggen av tarmen (for eksempel en polypp eller svulst).

Det er tre typer av rektal prolaps.

I alvorlige tilfeller av rektal prolaps, en del av tykktarmen synker fra sin normale stilling som de vev som holder den på plass strekk. Vanligvis er det en skarp sving hvor endetarmen begynner. Med rektal prolaps, kan denne svingen og andre kurver i endetarmen rette, noe som gjør det vanskelig å holde avføringen lekker ut (fekal inkontinens).

Rektal prolaps er mest vanlig hos barn og eldre voksne, spesielt kvinner.

Mange ting øker sjansen for å utvikle rektal prolaps. Risikofaktorer for barn inkluderer

Risikofaktorer for voksne omfatter

Cystisk fibrose. Et barn som har rektal prolaps uten åpenbar årsak kan trenge å bli testet for cystisk fibrose; Etter å ha hatt en operasjon på anus som et spedbarn; Underernæring ernæring~~POS=HEADCOMP; Misdannelser eller fysiske utviklingsproblemer; Straining under avføring; Infeksjoner.

Straining under avføring på grunn av forstoppelse; Vevsskade forårsaket av kirurgi eller fødsel; Svakhet av bekkenbunnsmuskulaturen som forekommer naturlig med alderen.