q feber sykdom

Q-feber er en infeksjon forårsaket av bakterien Coxiella burnetii. Q-feber er vanligvis en mild sykdom med influensalignende symptomer. Mange har ingen symptomer i det hele tatt. I en liten prosentandel av mennesker, kan infeksjonen gjenoppstår år senere. Dette mer dødelig form for Q-feber kan skade hjerte, lever, hjerne og lunger.

Q-feber blir overført til mennesker av dyr, mest vanlig sauer, geiter og storfe. Når du inhalerer Barnyard støvpartikler forurenset av smittede dyr, kan du bli smittet. Høyrisiko yrker omfatter jordbruk, veterinærmedisin og dyreforsøk.

symptomer

Milde tilfeller av Q-feber rydde opp raskt med antibiotikabehandling. Men hvis Q-feber oppstår på nytt, kan det hende du må ta antibiotika i minst 18 måneder.

Høy feber, opp til 105 F (41 C); Alvorlig hodepine; Utmattelse; Hoste; Kvalme; Diaré; Lysfølsomhet

Mange mennesker smittet med Q-feber viser aldri symptomer. Hvis du har symptomer, vil du sannsynligvis legge merke til dem mellom tre og 30 dager etter eksponering for bakterier. Tegn og symptomer kan omfatte

Q-feber er forårsaket av bakterien Coxiella burnetii, som vanligvis finnes i sauer, geiter og storfe. Bakterien kan også infisere husdyr, inkludert katter, hunder og kaniner.

Disse dyrene overføre bakterier gjennom deres urin, avføring, melk og birthing produkter – for eksempel morkaken og fostervannet. Når disse stoffene tørr, bakteriene i dem blir en del av den barnyard støv som svever i luften. Infeksjonen er vanligvis overføres til mennesker gjennom lungene når de inhalerer forurenset jorde støv.

Okkupasjon. Visse yrker plassere deg høyere risiko fordi du er utsatt for dyr og animalske produkter som en del av jobben din. Utsatte yrker inkluderer veterinærmedisin, kjøtt behandling, husdyrhold og dyreforsøk .; Plassering. Bare å være i nærheten av en gård eller oppdrett anlegget kan sette deg høyere risiko for Q-feber, fordi bakteriene kan reise lange avstander, medfølgende støvpartikler i luften .; Din sex. Menn er mer sannsynlig å utvikle symptomatisk akutt Q-feber .; Tiden av året. Q-feber kan oppstå når som helst på året, men antall infeksjoner vanligvis topper i april og mai i USA

Visse faktorer kan øke risikoen for å bli smittet med Q-feber bakterier, inkludert

Hjerte ventil sykdom; Blod fartøy unormalt; Svekket immunforsvar; En type nyresykdom kjent som kronisk nyresvikt

Fører til

Risikoen for til slutt å utvikle mer dødelig form for Q-feber er økt hos personer som har

En Q-feber tilbakefall kan påvirke hjerte, lever, lunger og hjerne, som gir opphav til alvorlige komplikasjoner, som for eksempel

Du kan først gå til din fastlege på grunn av dine symptomer. Han eller hun kan henvise deg til en smittsom sykdom spesialist.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg få mest mulig ut av din avtale tid. For Q-feber, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Risikofaktorer

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Endokarditt. En betennelse av membranen inni hjertet ditt, kan endokarditt alvorlig skade hjerteklaffer. Endokarditt er den mest dødelige av Q-feber er komplikasjoner .; Lung problemer. Noen mennesker som har Q-feber utvikle lungebetennelse. Dette kan føre til akutt åndenød, en medisinsk nødsituasjon der du ikke får nok oksygen .; Graviditet problemer. Kronisk Q-feber øker risikoen for spontanabort, lav fødselsvekt, for tidlig fødsel og dødfødsel .; Leverskader. Noen mennesker som har Q-feber utvikle hepatitt, en betennelse i leveren som forstyrrer dens funksjon .; Hjernehinnebetennelse. Q-feber kan også forårsake meningitt, en betennelse i membranen som omgir hjernen og ryggmargen.

komplikasjoner

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan be

Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om du trenger å gjøre noe på forhånd, for eksempel begrense din diett .; Skriv ned eventuelle symptomer du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen .; Skriv ned-tasten personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet .; Lag en liste over alle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd som du tar .; Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Å diagnostisere Q-feber, vil legen din utføre en eller flere blodprøver, sammen med flere tester hvis det er mistanke kronisk Q-feber.

Hva er den mest sannsynlige årsaken til mine symptomer ?; Hva slags tester trenger jeg? Har disse testene krever ingen spesielle forberedelser ?; Er denne tilstanden midlertidig eller langvarig ?; Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og hvilke anbefaler dere ?; Hvilke typer bivirkninger kan jeg forvente av behandling ?; Er det noen alternativer til den primære tilnærmingen som du antyder ?; Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere disse forholdene sammen ?; Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder anbefaler dere å besøke?

Forberedelse til timen din

Legen din kan ønske å sjekke blodet for antistoffer mot Coxiella burnetii antigen og for tegn på leverskade.

Q-feber er behandlet med antibiotika doksycyklin. Hvor lenge du tar medisinen avhenger av om du har akutt eller kronisk Q-feber. For akutte infeksjoner, varer antibiotikabehandling to til tre uker.

Når fikk du først begynner opplever symptomer ?; Har du symptomer hele tiden, eller gjør de komme og gå ?; Er det noe ser ut til å forbedre eller forverre symptomene dine ?; Har du noen gang blitt diagnostisert med hjerteklaffen problemer eller hatt hjertekirurgi ?; Har du blitt utsatt for noen Barnyard eller husdyrmiljøer nylig ?; Har du kommet i kontakt med nyfødte dyr i løpet av de siste ukene ?; Bor du i nærheten av et stort oppdrett område ?; Er du gravid?; Har du nylig reiste utenlands?

Personer som har kronisk Q-feber vanligvis må ta en kombinasjon av antibiotika i minst 18 måneder. Selv etter vellykket kronisk Q-feber behandling, må du gå tilbake for oppfølgingstester i årevis i tilfelle infeksjonen returnerer.

Røntgen av brystet. Q-feber kan føre til lungebetennelse hos noen mennesker. En brystet X-ray kan brukes til å se om lungene ser sunn .; Ekkokardiografi. Ved mistanke om kronisk Q-feber, kan legen gjøre en ekkokardiogram for å se etter problemer med hjerteklaffene.

Milde eller nonsymptomatic tilfeller av akutt Q-feber ofte bli bedre på egenhånd uten behandling. Men hvis du har symptomer på Q-feber, er antibiotikabehandling anbefales.

Hvis du har Q-feber endokarditt, må du kanskje kirurgi for å erstatte skadede hjerteklaffer.

Tester og diagnose

En Q-feber vaksine er tilgjengelig i USA. En annen vaksine som oppsto i Australia har blitt studert mer grundig, men det er ikke tilgjengelig i USA kan være lurt å vurdere vaksinasjon hvis du har høy risiko for å utvikle Q-feber komplikasjoner og du jobber i et miljø som kan utsette deg for sykdom.

Enten du er høy risiko for Q-feber eller ikke, er det viktig å bruke bare pasteurisert melk og pasteurisert melk produkter. Pasteurisering er en prosess som dreper bakterier.

Behandlinger og narkotika

1

Forebygging

Lær mer om Q-feber

)

Mer om Q-feber