protein i urinen

Protein i urinen – kjent som proteinuri (pro-tee-NU-ree-uh) – er overflødig mengde protein som finnes i en urinprøve. Protein er en av de som er identifisert ved urinanalyse stoffer, til en test analyserer innholdet i urinen.

Lave nivåer av protein i urinen er normal. Midlertidig høye nivåer av protein i urinen er heller ikke uvanlig, spesielt hos yngre mennesker etter trening eller under en sykdom. Hvis en urinalysis viser at du har protein i urinen din, kan du ha en oppfølgingstest som bestemmer hvor mye protein er til stede, og om det er en grunn til bekymring.

Hvis du har diabetes, kan legen se etter små mengder protein i urinen – også kjent som mikroalbuminuri (min-kroh-al-byoo-min-U-ree-uh) – en eller to ganger hvert år. Nybygg eller økende mengder protein i urinen kan være den tidligste tegn på diabetisk nyreskade.

Hvis urinanalyse eller annen urinprøve har avdekket protein i urinen din, spør legen din om du trenger ytterligere testing. Protein i urinen kan være midlertidig, så legen kan anbefale en gjentakelse test først i morgen eller noen dager senere.

Legen din kan ta andre tester, for eksempel en 24-timers urin samling, for å finne ut om det er en grunn til bekymring.

gå til legen din