prostatakreft, avansert eller metastatisk-eksamener og prøver

Lokalavansert og metastatisk prostatakreft er diagnostisert gjennom fysisk eksamener og tester, inkludert

Pasientene er ikke de eneste som er rammet av prostatakreft. Sykdommen har også en betydelig innvirkning på de som er nærmest til dem – som oftest ektefeller. Mer enn halvparten av ektefeller fortalte forskere i en fersk undersøkelse at de tar en aktiv rolle i deres menns opplevelse. Dette inkluderer å øke deres menns moral, noe som gjør at behandlingene er tatt på riktig måte, og bistå i behandling beslutninger; Ektefeller også oppleve mange av de samme følelsene som deres ektemenn står overfor. Mer enn halvparten av ektefeller …

Hvis du har blitt behandlet for prostatakreft i det siste, har du sannsynligvis vært å ha regelmessige kontroller som omfatter PSA tester for å se etter tegn på at kreften har kommet tilbake eller har spredt seg til andre deler av kroppen din. Legen vil se etter eventuelle økninger i PSA nivå og hvor raskt eventuelle økninger oppstå. En høyere PSA betyr ikke nødvendigvis at kreften har kommet tilbake. Men det kan bety at du trenger ytterligere tester, for eksempel en prostatabiopsi, bein scan, CT eller MR.

En digital endetarms eksamen, der legen setter inn en hansker finger inn i endetarmen for å føle prostatakjertelen. Noen prostatakreft kan bli funnet på denne måten; En PSA-test for å måle nivåene av prostataspesifikt antigen (PSA) i blodet. Et høyere nivå av PSA kan indikere en utvidelse, infeksjon eller cancer i prostata. En stigende PSA-nivå etter behandling for prostatakreft kan bety at kreften har kommet tilbake; En transrectal ultralyd, der legen setter inn en sonde inn i rektum for å sjekke prostata. Sonden bruker lydbølger (ultralyd) for å skape et bilde av prostata; En prostata biopsi, der vev er hentet fra prostata og undersøkt under et mikroskop. De andre eksamener og prøver kan gi ledetråder som du kan ha prostatakreft, men bare en prostatabiopsi kan si for sikkert.

Blodprøver. Ulike typer blodprøver brukes til å se om kreften har spredd seg til skjelettet eller leveren; Et bein skanning. Radioaktivt materiale som dukker opp på røntgenbilder blir injisert i armen. En X-ray kamera passerer over kroppen din, ta bilder som det radioaktive materialet flytter inn dine bein. Områder i skader på skjelettet vises i bildene. Prostatakreft som har spredt seg til skjelettet kan forårsake slike skader; En CT-skanning. En CT-scanner dirigerer en serie av X-ray pulser gjennom kroppen din. Hver X-ray puls varer bare en brøkdel av et sekund, og representerer en “del” av organet eller området som blir undersøkt; En MR. En MR bruker et sterkt magnetfelt for å lage bilder av prostata. Dette kan vise vevsskade eller sykdom, slik som infeksjon eller en svulst.