pityriasis rosea symptomer, behandlinger, årsaker

Pityriasis rosea (si “PIH-TIH-RY-uh-sus ROH-zee-uh”) er en vanlig hud problem som forårsaker et utslett. Selv om det kan oppstå i alle aldre, er det sett oftest i de mellom 10 og 35.

Ekspertene er ikke sikker på hva som forårsaker pityriasis rosea. I motsetning til mange andre hudsykdommer, er det ikke er en allergisk reaksjon eller forårsaket av et sopp eller bakterier. Det kan være forårsaket av et virus.

Utslettet ser ikke ut til å spre seg fra person til person.

Pityriasis rosea forårsaker et utslett.

I sjeldne tilfeller kan utslett ta andre former. Avrundede støt (papulært utslett) kan ses hos små barn, gravide og folk som har mørk hud. Blemmer (vesikulært utslett) kan sees hos spedbarn og små barn. I noen mennesker, kan herald patch ikke vises, eller to herald flekker kan vises tett sammen.

Før herald patch vises, kan du føle deg trøtt og som om du er forkjølet. Du kan ha en hodepine, kvalme, sår hals, og tap av appetitt.

Den pityriasis rosea utslett er lik den utslett sett i andre hudsykdommer, herunder ringorm av huden, tinea versicolor, eksem og psoriasis.

Et utslett lik pityriasis rosea også kan være forårsaket av syfilis og av visse legemidler som antibiotika.

Hvis du får et utslett på håndflatene eller fotsålene, bør du oppsøke lege. Dette kan være et tegn på noe mer alvorlig enn pityriasis rosea.

Utslettet begynner ofte med en enkel, rund eller oval, rosa lapp som er scaly med hevet grensen (herald patch). Størrelsen av plasteret i området fra 2 cm (0,8 i.) Til 10 cm (3,9 in.). De større patcher er mer vanlig. Se et bilde av en herald patch; Dager til uker senere, laks-farget, 1 cm (0,4 in.) Til 2 cm (0,8 i.) Ovale flekker vises i grupper på magen, bryst, rygg, armer og ben. Patches noen ganger spre seg til halsen, men sjelden i ansiktet; Flekker på baksiden er ofte vertikale og vinklet for å danne en “juletre” eller “edelgran” utseende; Mild kløe er et problem for omtrent halvparten av folk som får utslett; Utslettet varer vanligvis seks til åtte uker, men det kan vare opptil flere måneder.