parasomnier: mareritt, natteskrekk, forvirrings oppvåkninger og mer

Sleep Disorder Trender

Parasomnier er forstyrrende søvnforstyrrelser som kan oppstå under oppvåkninger fra REM søvn eller delvis oppvåkninger fra ikke-REM søvn. Parasomnier inkluderer mareritt, natteskrekk, søvngjengeri, forvirrings oppvåkninger, og mange andre.

Mareritt er levende nighttime hendelser som kan føre til følelser av frykt, terror, og / eller angst. Vanligvis er den personen som har et mareritt brått vekket fra REM søvn og er i stand til å beskrive detaljert drøm innhold. Retur til søvn er vanligvis vanskelig. Mareritt kan være forårsaket av mange faktorer, blant annet sykdom, angst, tap av en kjær, eller negative reaksjoner på et medikament. Ring legen din dersom mareritt forekomme mer enn en gang i uken eller hvis mareritt hindre deg fra å få en god natts søvn i en lengre periode.

En person opplever en natt terror brått våkner fra dvale i en vettskremt tilstand, men er forvirret og ute av stand til å kommunisere. De trenger ikke svare på stemmene, og er vanskelig å fullt ut vekke. Natteskrekk vare i ca 15 minutter, etter som tiden personen vanligvis legger seg ned og ser ut til å falle tilbake i søvn. Personer som har natteskrekk (noen ganger kalt søvnskrekk) vanligvis ikke husker hendelsene neste morgen. Nattskrekk er lik mareritt, men oppstår vanligvis under dyp søvn.

Folk opplever søvnskrekk kan utgjøre fare for seg selv eller andre på grunn av beinbevegelser. Natteskrekk er ganske vanlig hos barn, for det meste mellom alderen 3 og 8. Barn med søvnskrekk vil ofte også snakke i søvne eller sleepwalk. Denne søvnforstyrrelser, som kan kjøre i familier, også kan forekomme hos voksne. emosjonelle spenningen sterk og / eller bruk av alkohol kan øke forekomsten av natteskrekk blant voksne.

Sleepwalking oppstår når en person ser ut til å være våken og bevege seg rundt, men er faktisk sover. Han eller hun har ikke noe minne av episoden. Søvngjengeri oftest oppstår under dyp ikke-REM-søvn (trinn 3 og 4 søvn) tidlig i natt, og det kan oppstå under REM søvn tidlig på morgenen. Denne lidelsen er mest sett i barn mellom 5 og 1; Men søvngjengeri kan forekomme blant yngre barn, voksne og eldre.

Sleepwalking ser ut til å kjøre i familier. I motsetning til hva mange tror, ​​er det ikke farlig å vekke en person som er søvngjengeri. Den søvngjenger bare kan bli forvirret eller desorientert for en kort tid ved oppvåkning. Selv våkner en søvngjenger er ikke farlig, kan søvngjengeri seg selv være farlig, fordi personen er uvitende om hans eller hennes omgivelser og kan støte på gjenstander eller falle ned. I de fleste barn, tenderer det til å stoppe når de kommer inn i tenårene.