hudkreft sykdom

Hudkreft – unormal vekst av hudceller – oftest utvikler på huden utsettes for sol. Men dette vanlig form for cancer kan også forekomme på områder av huden ikke vanligvis utsettes for sollys.

Det er tre hovedtyper av hudkreft – basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og melanom.

symptomer

Du kan redusere risikoen for hudkreft ved å begrense eller unngå eksponering for ultrafiolett (UV) stråling. Kontrollere huden etter mistenkelige endringene kan bidra til å oppdage hudkreft på de tidligste stadier. Tidlig påvisning av hudkreft gir deg størst sjanse for vellykket hudkreft behandling.

En lekkert eller voksaktig bump; En flat, hudfarget eller brun arr-lignende lesjon

Hudkreft begynner i cellene som utgjør det ytterste laget (epidermis) av huden din. En type hudkreft som kalles basalcellekarsinom begynner i basal celler, som gjør hudceller som kontinuerlig presser eldre celler mot overflaten. Som nye celler bevege seg oppover, blir de flate plateepitel celler, der en hudkreft som kalles plateepitelkarsinom kan oppstå. Melanom, en annen type hudkreft oppstår i pigmentceller (melanocytter).

Hudkreft utvikler primært på områder av sol-eksponert hud, inkludert hodebunnen, ansiktet, lepper, ører, hals, bryst, armer og hender, og på bena hos kvinner. Men det kan også dannes på områder som sjelden ser dagens lys – håndflatene, under neglene eller tånegler, og underlivet.

Hudkreft påvirker mennesker i alle hudfarger, inkludert de med mørkere hudfarge. Når melanom forekommer hos personer med mørk hudfarge, er det mer sannsynlig å skje i områder som normalt ikke utsatt for sol, slik som håndflatene og fotsålene.

En fast, rød nodule; En flat lesjon med en skjellete, crusted flate

Basalcellekreft oppstår vanligvis i soleksponerte områder av kroppen din, slik som halsen eller ansiktet.

En stor brun flekk med mørkere flekker; En føflekk som endrer farge, størrelse eller føler eller som blør; En liten lesjon med en uregelmessig kant og deler som vises rød, hvit, blå eller blå-svart; Mørke lesjoner på håndflatene, såler, fingertuppene eller tær, eller på slimhinner fôr din munn, nese, vagina eller anus

Fører til

Basalcellekreft kan vises som

Oftest skjer plateepitelkarsinom på soleksponerte områder av kroppen din, slik som ansikt, ører og hender. Personer med mørkere hud er mer sannsynlig å utvikle plateepitelkarsinom på områder som ikke er ofte utsatt for solen.

Plateepitelkarsinom kan vises som

Føflekkreft kan utvikle hvor som helst på kroppen, i ellers normal hud eller i en eksisterende føflekk som blir cancerous. Melanom vises oftest i ansiktet eller i bagasjerommet på rammet menn. Hos kvinner, denne typen kreft utvikler seg oftest på leggene. I både menn og kvinner, kan melanom oppstå på hud som ikke har vært utsatt for solen.

Føflekkreft kan påvirke folk i enhver hudfarge. Hos personer med mørkere hudtoner, har en tendens melanom til å oppstå på håndflatene eller fotsålene, eller under negler eller tånegler.

Risikofaktorer

Melanom tegn inkluderer

Kaposis sarkom. Denne sjeldne formen for hudkreft utvikler seg i hudens blodkar og forårsaker røde eller lilla flekker på huden eller slimhinner .; Kaposis sarkom forekommer hovedsakelig hos personer med svekket immunforsvar, for eksempel mennesker med aids, og i mennesker tar medisiner som undertrykker sitt naturlige immunforsvar, for eksempel personer som har gjennomgått organtransplantasjoner .; Andre personer med økt risiko for Kaposis sarkom inkludere unge menn som lever i Afrika eller eldre menn av italiensk eller østeuropeisk jødisk arv .; Merkel cell carcinoma. Merkel cell carcinoma fører faste, glinsende knuter som oppstår på eller like under huden og i hårsekkene. Merkel cell carcinoma er oftest funnet på hode, nakke og trunk .; Talgkjertel karsinom. Denne uvanlig og aggressiv kreft oppstår i olje glands i huden. Talgkjertel karsinomer – som vanligvis vises så hardt, smertefri knuter – kan utvikle hvor som helst, men de fleste forekomme på øyelokket, der de er ofte forvekslet med andre øyelokk problemer.

Forberedelse til timen din

Andre, mindre vanlige typer hudkreft inkludere

Plateepitel celler ligge like under den ytre overflaten og fungerer som hudens indre fôr .; Basal celler som produserer nye hudceller, sitte under squamous celler .; Melanocytter – som produserer melanin, pigment som gir huden sin normale farge – er plassert i den nedre delen av huden din. Melanocyttene produserer mer melanin når du er i solen for å beskytte de dypere lag av huden din.

Kaposis sarkom. Denne sjeldne formen for hudkreft utvikler seg i hudens blodkar og forårsaker røde eller lilla flekker på huden eller slimhinner.

Fair hud. Alle, uavhengig av hudfarge, kan få hudkreft. Men å ha mindre pigment (melanin) i huden din gir mindre beskyttelse mot skadelig UV-stråling. Hvis du har blondt eller rødt hår og lyse øyne, og du fregne eller solbrenthet lett, du er mye mer sannsynlig å utvikle hudkreft enn en person med mørkere hud .; En historie om solbrenthet. Etter å ha hatt en eller flere blemmer solbrenthet som barn eller tenåring øker risikoen for å utvikle hudkreft som voksen. Solforbrenning i voksen alder også er en risikofaktor .; Overdreven soling. Alle som tilbringer mye tid i solen kan utvikle hudkreft, særlig hvis huden ikke er beskyttet av solkrem eller klær. Tanning, inkludert eksponering for tanning lamper og senger, også setter deg i fare. En tan er hudens skade respons på overdreven UV-stråling .; Sunny eller høytliggende strøk. Folk som bor i solrike, varme klima er utsatt for mer sollys enn er folk som bor i kaldere klima. Leve i høyereliggende områder, der sollyset er sterkest, også utsetter deg for mer stråling .; Føflekker. Personer som har mange føflekker eller unormale føflekker kalles dysplastiske nevi har økt risiko for hudkreft. Disse unormale føflekker – som ser uregelmessig og er generelt større enn normale føflekker – er mer sannsynlig enn andre til å bli kreft. Hvis du har en historie med unormale føflekker, se dem jevnlig for endringer .; Forstadier til hudkreft. Å ha hudlesjoner kjent som aktiniske keratoser kan øke risikoen for å utvikle hudkreft. Disse forstadier hud vekster vanligvis vises som grove, skjellende flekker som varierer i farge fra brun til mørk rosa. De er vanligst i ansiktet, hodet og hender av lyshudet mennesker hvis huden har vært solskadet .; En familie historie av hudkreft. Hvis en av foreldrene dine eller søsken har hatt hudkreft, kan du ha en økt risiko for sykdommen .; En personlig historie av hudkreft. Hvis du utviklet hudkreft gang, er du i faresonen for å utvikle det igjen .; Et svekket immunforsvar. Personer med svekket immunforsvar har større risiko for å utvikle hudkreft. Dette omfatter mennesker som lever med HIV / AIDS og de som tar immunsuppressive medikamenter etter en organtransplantasjon .; Eksponering for stråling. Folk som fikk strålebehandling for hudsykdommer som eksem og akne kan ha en økt risiko for hudkreft, særlig basalcellekarsinom .; Eksponering for visse stoffer. Eksponering for visse stoffer som arsen, kan øke risikoen for hudkreft.

Tester og diagnose

Kaposis sarkom forekommer hovedsakelig hos personer med svekket immunforsvar, for eksempel mennesker med aids, og i mennesker tar medisiner som undertrykker sitt naturlige immunforsvar, for eksempel personer som har gjennomgått organtransplantasjoner.

Andre personer med økt risiko for Kaposis sarkom inkludere unge menn som lever i Afrika eller eldre menn av italiensk eller østeuropeiske jødiske arv.

Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett .; Noter ned eventuelle symptomer du opplever, selv om de synes relatert til grunnen du har planlagt avtalen .; Noter nøkkel personlig informasjon, inkludert ting som nylige forandringer i livet, eller store påkjenninger .; List alle legemidler, vitaminer eller kosttilskudd som du nå tar eller har tatt nylig .; Vurdere å ta et familiemedlem eller venn sammen. Noen ganger kan det være vanskelig å huske all informasjonen under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt .; Skriv ned en liste over spørsmål å spørre legen din.

Gjør en avtale med legen din dersom du merker noen endringer i huden din som bekymrer deg. Ikke alle hudforandringer er forårsaket av hudkreft. Legen vil undersøke huden din endringer for å avgjøre en sak.

Har jeg hudkreft ?; Hvilken type hudkreft må jeg ?; Vil jeg trenger flere tester ?; Hvor raskt blir min type hudkreft vokse og spre seg ?; Hva er mine behandlingstilbud ?; Hva er den potensielle risikoen ved hver behandling ?; Vil kirurgi etterlate et arr ?; Må jeg ha en økt risiko for ytterligere hudkreft ?; Hvordan kan jeg redusere min risiko for ytterligere hudkreft ?; Bør jeg ha regelmessige hud eksamener for å se etter flere hudkreft ?; Bør jeg gå til en spesialist? Hva vil det koste, og vil min forsikring dekke det ?; Er det en generisk alternativ til medisin du forskrivning for meg ?; Er det brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg? Hva nettsteder anbefaler dere ?; Hva vil avgjøre om jeg bør planlegge for en oppfølging besøk?

Basalcellekreft er en type hudkreft som oftest utvikler på områder av huden utsettes for sol. Dette bildet viser en basalcellekarsinom som påvirker huden på nedre øyelokk.

Basalcellekreft er en type hudkreft som oftest utvikler på områder av huden utsettes for sol. Dette bildet viser en basalcellekarsinom som påvirker huden på nedre øyelokk.

Når fikk du først merke til huden din endringer ?; Har du lagt merke til en hud lesjon som har vokst eller endret ?; Har du en hudforandring som blør eller klør ?; Hvor alvorlige er symptomene dine?

Behandlinger og narkotika

Soleksponerte områder som lepper og ører er spesielt utsatt for å utvikle plateepitelkarsinom i huden.

Undersøke huden din. Legen din kan se på huden din til å finne ut om huden din endringer vil trolig være hudkreft. Videre testing kan være nødvendig for å bekrefte at diagnosen .; Fjerne en prøve av mistenkelig hud for testing (hudbiopsi). Legen kan fjerne den mistenkelige utseende hud for lab testing. En biopsi kan avgjøre om du har hudkreft, og hvis så, hva slags hud kreft du har.

Det første tegnet på melanom er ofte en molo som endrer størrelse, form eller farge. Denne melanom viser fargevariasjoner og en uregelmessig kant, som begge er melanom faresignaler.

Merkel cell carcinoma er en sjelden, aggressiv hudkreft. Det ser ut som en smertefri, hudfarget eller blå-rød nodule vokser på huden din.

Forebygging

Hudkreft oppstår når feil (mutasjoner) forekommer i DNA av hudceller. Mutasjonene føre cellene til å vokse ut av kontroll og danne en masse av kreftceller.

Hudkreft begynner i hudens øverste lag – overhuden. Overhuden er et tynt lag som gir et beskyttende deksel fra hudceller som kroppen din kontinuerlig røyter. Epidermis inneholder tre hovedtyper av cellene

Frysing. Legen din kan ødelegge aktiniske keratoser og noen små, tidlig hud kreft ved å fryse dem med flytende nitrogen (cryosurgery). Den døde vevet sloughs av når det tiner .; Excisional kirurgi. Denne type behandling kan være aktuelt for alle typer hudkreft. Legen kutter ut (excises) kreftvev og en omkringliggende margin av sunn hud. Et bredt excision – fjerne ekstra normal hud rundt svulsten – kan anbefales i noen tilfeller .; Mohs kirurgi. Denne prosedyren er for større, tilbakevendende eller vanskelig å behandle hudkreft, som kan inkludere både basal og plateepitelkreft karsinomer. Det er ofte brukt i områder hvor det er nødvendig å spare så mye hud som mulig, for eksempel på nesen .; Under Mohs kirurgi, fjerner legen din hud vekst lag på lag, å undersøke hvert lag under mikroskop, til ingen unormale celler forblir. Denne prosedyren tillater kreftceller til å bli fjernet uten å ta for mye rundt sunn hud .; Utskrapning og electrodesiccation eller kryoterapi. Etter å ha fjernet det meste av en vekst, skraper legen din bort lag av kreftceller ved hjelp av en enhet med en sirkulær blad (curet). En elektrisk nål ødelegger de gjenværende cancerceller. I en variasjon av denne fremgangsmåten, kan flytende nitrogen anvendes for å fryse basen og kantene av det behandlede området .; Disse enkle, raske prosedyrer kan brukes til å behandle basal celle kreft eller tynne plateepitelkreft kreft .; Strålebehandling. Strålebehandling bruker kraftige energi bjelker, slik som røntgen, for å drepe kreftceller. Strålebehandling kan være et alternativ når kreften ikke kan fjernes helt under operasjonen .; Kjemoterapi. I kjemoterapi, narkotika brukes til å drepe kreftceller. For kreft er begrenset til det øverste laget av hud, kan kremer eller lotioner som inneholder anti-kreftmidler påføres direkte på huden. Systemisk kjemoterapi kan brukes til å behandle huden kreft som har spredt seg til andre deler av kroppen .; Fotodynamisk terapi. Denne behandlingen ødelegger huden kreftceller med en kombinasjon av laserlys og stoffer som gjør at kreftceller er følsomme for lys .; Biologisk terapi. Biologisk terapi bruker kroppens immunsystem til å drepe kreftceller.

Lær mer om hudkreft

Hvor huden kreft begynner bestemmer type og behandlingstilbud.

Mye av skader på DNA i hudceller resultater fra ultrafiolett (UV) stråling som finnes i sollys og i lys brukes i solarium. Men soleksponering ikke forklare hudkreft som utvikler på huden vanligvis ikke utsettes for sollys. Dette indikerer at andre faktorer kan bidra til risikoen for hudkreft, for eksempel blir utsatt for giftige stoffer eller å ha en tilstand som svekker immunsystemet.

Hudkreft begynner i cellene som utgjør det ytterste laget (epidermis) av huden din. En type hudkreft som kalles basalcellekarsinom begynner i basal celler, som gjør hudceller som kontinuerlig presser eldre celler mot overflaten. Som nye celler bevege seg oppover, blir de flate plateepitel celler, der en hudkreft som kalles plateepitelkarsinom kan oppstå. Melanom, en annen type hudkreft oppstår i pigmentceller (melanocytter).

Hudkreft begynner i cellene som utgjør det ytterste laget (epidermis) av huden din. En type hudkreft som kalles basalcellekarsinom begynner i basal celler, som gjør hudceller som kontinuerlig presser eldre celler mot overflaten. Som nye celler bevege seg oppover, blir de flate plateepitel celler, der en hudkreft som kalles plateepitelkarsinom kan oppstå. Melanom, en annen type hudkreft oppstår i pigmentceller (melanocytter).

Mer om Hudkreft

Melanom er en form for hudkreft som begynner i celler (melanocytter) som styrer pigment i huden din. Denne illustrasjonen viser melanomceller som strekker seg fra overflaten av huden og inn i de dypere hudlag.

Faktorer som kan øke risikoen for hudkreft inkludere

Gjør en avtale med din fastlege eller en allmennlege hvis du merker uvanlige hudforandringer som bekymrer deg. I noen tilfeller kan du bli henvist til en lege som er spesialist i hudsykdommer og betingelsene (hudlege).

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og vet hva du kan forvente fra legen din.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For hudkreft, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre andre spørsmål som oppstår til deg.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan gi tid til å dekke andre punkter du ønsker å ta opp. Legen din kan be

For å diagnostisere hudkreft, kan legen din

Hvis legen din bestemmer du har hudkreft, kan du ha flere tester for å fastslå omfanget (scene) av hudkreft.

Fordi overfladiske hudkreft så som basalcellekreft sjelden spredt, en biopsi som fjerner hele veksten ofte er den eneste prøve som trengs for å bestemme den kreft stadium. Men hvis du har en stor plateepitelkarsinom, Merkel cell carcinoma eller melanom, kan legen anbefale ytterligere tester for å fastslå omfanget av kreft.

Unngå solen under midt på dagen. For mange mennesker i Nord-Amerika, solens stråler er sterkest mellom 10 på morgenen og 16:00 Schedule utendørs aktiviteter for andre tider av dagen, selv om vinteren eller når himmelen er overskyet .; Du absorbere UV-stråling året rundt, og skyer gir liten beskyttelse mot skadelige stråler. Unngå solen på sitt sterkeste hjelper deg å unngå solbrenthet og suntans som forårsaker skade huden og øke risikoen for å utvikle hudkreft. Soling akkumulert over tid også kan forårsake hudkreft .; Bruk solkrem hele året. Solkremer ikke filtrere ut all skadelig UV-stråling, særlig den stråling som kan føre til melanom. Men de spiller en viktig rolle i et helhetlig solbeskyttelse programmet .; Bruk en bredspektret solkrem med en solfaktor på minst 15. Påfør solkrem sjenerøst, og på nytt annenhver time – eller oftere hvis du svømmer eller svetter. Bruk en generøs mengde solkrem på alle eksponert hud, inkludert leppene, tips av ørene og ryggen av hendene og nakken .; Bruk verneklær. Solkremer ikke gir full beskyttelse mot UV-stråler. Så dekke huden med mørk, tett vevd klær som dekker armer og ben, og en bredbremmet hatt, som gir mer beskyttelse enn en baseball cap eller visir gjør .; Enkelte selskaper selger også photoprotective klær. En hudlege kan anbefale en passende merkevare .; Ikke glem solbriller. Se etter de som blokkerer begge typer UV-stråling – UVA og UVB stråler .; Unngå solarium. Lights brukes i solarium avgir UV-stråler og kan øke risikoen for hudkreft .; Vær oppmerksom på sol-sensibiliserende medisiner. Noen vanlige reseptbelagte og over-the-counter medisiner, inkludert antibiotika, kan gjøre huden mer følsom for sollys .; Spør legen din eller apoteket om bivirkninger av medisiner du tar. Hvis de øker din følsomhet for sollys, ta ekstra forholdsregler for å holde seg ute av solen for å beskytte huden .; Sjekk huden din regelmessig og rapportere endringer legen din. Undersøk huden din ofte for nye hud vekster eller endringer i eksisterende føflekker, fregner, støt og fødselsmerker .; Med hjelp av speil, sjekk ansikt, hals, ører og hodebunn. Undersøke brystet og bagasjerommet, og topper og undersiden av armene og hendene. Undersøk både forsiden og baksiden av bena, og føttene, inkludert såler og mellomrommene mellom tærne. Sjekk også underlivet og mellom rumpeballene.

Ytterligere tester kan omfatte imaging tester for å undersøke de nærliggende lymfeknuter for tegn på kreft eller en prosedyre for å fjerne en nærliggende lymfeknute og teste den for tegn på kreft (sentinel lymfeknute biopsi).

Leger bruker romertall I til IV for å indikere en kreft etappe. Stadium I kreft er liten og begrenset til området der de begynte. Stage IV indikerer avansert kreft som har spredt seg til andre deler av kroppen.

Huden kreft etappe hjelper avgjøre hvilke behandlingstilbud vil være mest effektive.

Behandlingstilbud for hudkreft og forstadier til hudkreft som kalles aktiniske keratoser vil variere, avhengig av størrelse, type, dybde og plassering av lesjonene. Små hudkreft begrenset til overflaten av huden kan ikke kreve behandling i mer enn en innledende hud biopsi som fjerner hele veksten.

Dersom ytterligere behandling er nødvendig, kan alternativene inkluderer

Mohs kirurgi. Denne prosedyren er for større, tilbakevendende eller vanskelig å behandle hudkreft, som kan inkludere både basal og plateepitelkreft karsinomer. Det er ofte brukt i områder hvor det er nødvendig å spare så mye hud som mulig, for eksempel på nesen.

Under Mohs kirurgi, fjerner legen din hud vekst lag på lag, å undersøke hvert lag under mikroskop, til ingen unormale celler forblir. Denne fremgangsmåten gjør det mulig for kreftceller til å bli fjernet uten å ta for mye omgivende friske hud.

Utskrapning og electrodesiccation eller kryoterapi. Etter å ha fjernet det meste av en vekst, skraper legen din bort lag av kreftceller ved hjelp av en enhet med en sirkulær blad (curet). En elektrisk nål ødelegger de gjenværende cancerceller. I en variasjon av denne fremgangsmåten, kan flytende nitrogen anvendes for å fryse basen og kantene av det behandlede området.

Disse enkle, raske prosedyrer kan brukes til å behandle basal celle kreft eller tynne plateepitelkreft kreft.

De fleste hudkreft er forebygges. For å beskytte deg selv, følg disse forebyggende hudkreft tips

Unngå solen under midt på dagen. For mange mennesker i Nord-Amerika, solens stråler er sterkest mellom 10 på morgenen og 16:00 Schedule utendørs aktiviteter for andre tider av dagen, selv om vinteren eller når himmelen er overskyet.

Du absorbere UV-stråling året rundt, og skyer gir liten beskyttelse mot skadelige stråler. Unngå solen på sitt sterkeste hjelper deg å unngå solbrenthet og suntans som forårsaker skade huden og øke risikoen for å utvikle hudkreft. Soling akkumulert over tid også kan forårsake hudkreft.

Bruk solkrem hele året. Solkremer ikke filtrere ut all skadelig UV-stråling, særlig den stråling som kan føre til melanom. Men de spiller en viktig rolle i et helhetlig solbeskyttelse programmet.

Bruk en bredspektret solkrem med en solfaktor på minst 15. Påfør solkrem sjenerøst, og på nytt annenhver time – eller oftere hvis du svømmer eller svetter. Bruk en generøs mengde solkrem på alle eksponert hud, inkludert leppene, tips av ørene og ryggen av hendene og halsen.

Bruk verneklær. Solkremer ikke gir full beskyttelse mot UV-stråler. Så dekke huden med mørk, tett vevd klær som dekker armer og ben, og en bredbremmet hatt, som gir mer beskyttelse enn en baseball cap eller visir gjør.

Enkelte selskaper selger også photoprotective klær. En hudlege kan anbefale en passende merkevare.

Ikke glem solbriller. Se etter de som blokkerer begge typer UV-stråling – UVA og UVB stråler.

Vær oppmerksom på sol-sensibiliserende medisiner. Noen vanlige reseptbelagte og over-the-counter medisiner, inkludert antibiotika, kan gjøre huden mer følsom for sollys.

Spør legen din eller apoteket om bivirkninger av medisiner du tar. Hvis de øker din følsomhet for sollys, ta ekstra forholdsregler for å holde seg ute av solen for å beskytte huden din.

Sjekk huden din regelmessig og rapportere endringer legen din. Undersøk huden din ofte for nye hud vekster eller endringer i eksisterende føflekker, fregner, støt og fødselsmerker.

Med hjelp av speil, sjekk ansikt, hals, ører og hodebunn. Undersøke brystet og bagasjerommet, og topper og undersiden av armene og hendene. Undersøk både forsiden og baksiden av bena, og føttene, inkludert såler og mellomrommene mellom tærne. Sjekk også underlivet og mellom rumpeballene.

1

)