graviditet: strekkmerker, kløe og hudforandringer – emneoversikt

Strekkmerker (striae gravidarum) er linjer på huden som kan vises sent i svangerskapet. De ser ut som litt innrykket rosa, rød, mørk, eller hvite striper, avhengig av din hudfarge. Strekkmerker er mest vanlig på magen, men de kan også utvikle seg på brystene og lårene.

Kremer eller oljer (for eksempel vitamin E olje) eller andre behandlinger har ikke vist seg å forebygge strekkmerker. De gjør imidlertid bidra med tørr og kan redusere kløe.

Selv om strekkmerker aldri gå bort, de visne til en lysere farge, blir mindre tydelig etter svangerskapet.

Tørr, strekke huden har en tendens til å være kløende. Din voksende mage er sannsynlig å være den mest kløende delen av kroppen din som svangerskapet utvikler seg. For å administrere kløende hud, unngå varme dusjer og bad. Etter bading, klapp overflødig vann av huden din og bruke fuktighetskrem før det er helt tørt. Bruk av fuktighetskrem som du holder i kjøleskapet kan ytterligere redusere kløe. Prøv å eliminere tørking såper, hud produkter med alkohol, og tungt klorvann fra din daglige rutine. Dette kan bidra til hud tørrhet. Hvis du bor i et tørt klima, bruk en luftfukter hjemme. For en alvorlig, vedvarende kløe, ta kontakt med helsepersonell.

Areola, eller området rundt brystvortene, kan mørkere i andre trimester av svangerskapet; En mørk linje på huden mellom navlen og kjønnshår område (linea nigra) kan vises. Linea nigra blekner etter graviditet; Mørke flekker kan utvikle seg på ansiktet ditt. Dette er kjent som “maske av svangerskapet”, eller chloasma, og det forsvinner vanligvis etter levering.