Graviditet: måter å finne din forfallsdato – emneoversikt

Legen din kan bruke flere metoder for å anslå hvor lenge du har vært gravid. Disse metodene kan gi et estimat på når du er sannsynlig å levere barnet ditt (forfallsdato). Forfallsdatoen er bare et estimat av når du vil levere. De fleste kvinner levere innen 14 dager etter forfallsdato. 1

Den vanligste metoden for å beregne forfallsdato er ved å ta den første dagen i din siste menstruasjon (LMP), og legger til 7 dager, og deretter telle bakover 3 måneder. For eksempel, hvis LMP startet 20. mars, ville du legge til 7 dager for å få 27. mars og deretter trekke 3 måneder for å få en forfallsdato 27. desember.

En annen måte å beregne din forfallsdato er å legge 40 uker til første dag av siste menstruasjon.

Hvis du vil hjelpe beregne forfallsdato, kan du bruke interaktivt verktøy: Hva er din forfallsdato?

Bestemme første dag av siste menstruasjon; Måle størrelsen på livmor; Ved hjelp av ultralyd testing.

Rundt 12 uker av svangerskapet, kan toppen av livmoren (fundus) bli følt over bekken rim. På 20 uker, vil fundus være omtrent like høy som din navlen (navle). Etter ca 18 uker, vil trolig være omtrent det samme som antall uker siden siste menstruasjon avstanden mellom skambenet og fundus (i centimeter).

Selv fundus høyde er noen ganger brukt til å få en viss idé om hvor langt et svangerskap er, er det ikke en nøyaktig måte å forutsi estimert svangerskapslengde. Det finnes en rekke faktorer som kan gjøre det fundus høyde virke høyere eller lavere enn forventet, så som fosteret stilling eller nærvær av en uterin fibroid.

Hvis du ikke er sikker på om din siste menstruasjon eller hvis størrelsen på livmoren din ikke generelt tilsvare den estimerte lengden på svangerskapet, kan en ultralyd eksamen bli beordret til å finne ut din forfallsdato. Ultralyd testing er en nøyaktig metode for å finne ut hvor lenge du har vært gravid, spesielt hvis det er gjort før 20 uker av svangerskapet. 2 Noen leger gjøre en ultralyd rutinemessig tidlig i svangerskapet.

Under en ultralyd test, er et lite instrument flyttet frem og tilbake over magen. Instrumentet sender ut lydbølger som spretter av fosteret. Lydbølgene blir omgjort av en datamaskin til et bilde av fosteret som vises på en TV-skjerm.