bløtvevssarkom årsaker

Bløtvevssarkom er en type kreft som begynner i mykt vev i kroppen din.

Myke vev koble til, støtte og surround andre kroppsstrukturer. De myke vev inkluderer muskler, fett, blodårer, nerver, sener og foring av leddene.

Mange typer av bløtt vev sarkom eksisterer. Noen typer er mer sannsynlig å påvirke barn, mens andre påvirker det meste voksne.

Bløtvevssarkom kan oppstå hvor som helst i kroppen, men de vanligste typene forekommer i magen og i armer og ben.

En bløtvevssarkom kan ikke forårsake noen tegn og symptomer i en tidlig fase. Som svulsten vokser, kan det føre til

Gjør en avtale med legen din dersom du har noen vedvarende tegn og symptomer som bekymrer deg.

I de fleste tilfeller er det ikke klart hva som forårsaker bløtvevssarkom.

Når bør du oppsøke lege

Hva du kan gjøre

Generelt finner kreft når celler utvikler feil (mutasjoner) i deres DNA. Feilene gjør celler vokse og dele ut av kontroll. De samler unormale celler danner en svulst som kan vokse til å invadere nærliggende strukturer og spre seg til andre deler av kroppen.

Den type celle som utvikler mutasjonen som avgjør hvilken type mykvevssarkom man har. Noen typer bløtvevssarkom inkluderer

Hva du kan forvente fra legen din

Faktorer som kan øke risikoen for sarkom inkluderer

Kirurgi

Hvis familien legen mistenker du har bløtvevssarkom, vil du sannsynligvis bli henvist til en kreft lege (onkolog) som har spesialisert seg på sarkomer. Bløtvevssarkom er ganske sjelden og er best behandlet av noen som har erfaring med det, ofte på en akademisk eller spesialisert kreftsenter.

Strålebehandling

Fordi avtaler kan være kort, og det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å komme godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar.

kjemoterapi

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For en mykvevssarkom til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Målrettet behandling

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan få tid til å dekke andre punkter du ønsker å diskutere. Legen din kan be

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere bløtvevssarkom inkluderer

Fjerne en prøve av vev for testing. Legen kan utføre en biopsi prosedyre for å fjerne en prøve av den mistenkte sarkom for testing i et laboratorium. For å fjerne prøven, kan legen bruke en lang, tynn nål. Noen ganger kan en biopsi prøven blir fjernet under operasjonen.

Ved mistanke om bløtvevssarkom, er det ofte best å søke behandling på et medisinsk senter som ser mange mennesker med denne typen kreft. Erfarne leger vil velge den beste biopsi teknikk for å sikre riktig kirurgisk behandling og planlegging.

I laboratoriet, en lege utdannet i å analysere kroppens vev (patolog) undersøker vevsprøve for tegn på kreft. Patologen analyserer også prøven for å forstå den type kreft, og for å bestemme hvorvidt kreften er aggressive.

Behandlingstilbud for bløtvevssarkom vil avhenge av størrelse, type og plassering av svulsten.

Kirurgi er en vanlig behandling for bløtvevssarkom. Kirurgi generelt innebærer å fjerne kreft og noen friske vevet som omgir den.

Når bløtvevssarkom påvirker armer og ben, kan det være nødvendig å amputere den berørte arm eller ben. Legene prøver sitt beste for å unngå amputasjon. Et alternativ for å oppnå dette, kan være ved hjelp av kjemoterapi og stråling for å krympe den svulst før operasjonen, noe som øker sannsynligheten for at en amputasjon vil være unødvendig.

Når mykvevssarkom sprer seg til et annet område av kroppen, kan det være mulig å fjerne den andre svulst med kirurgi, så vel.

Strålebehandling innebærer behandling av kreft med kraftige bjelker av energi, for eksempel røntgen eller protoner.

Legen din kan foreslå å bruke strålebehandling før operasjon for å krympe en svulst å gjøre det enklere å fjerne med kirurgi. Stråling brukes også etter operasjonen for å drepe eventuelle kreftceller som gjenstår.

Kjemoterapi og stråling kan bli kombinert.

Kjemoterapi er en medikamentell behandling som bruker kjemikalier for å drepe kreftceller. Kjemoterapi kan administreres ved pille, gjennom en vene (intravenøst), eller begge metoder kan benyttes.

Noen former for bløtvevssarkom svare bedre på kjemoterapi enn andre. For eksempel er kjemoterapi ofte brukt til å behandle rabdomyosakrom.

Målrettede narkotika blokkere bestemte unormale signaler stede i sarkom celler som tillater dem å vokse.

Målrettet legemidler som brukes til å behandle en type sarkom kalt gastrointestinal stromal tumor inkluderer

Mange nye målrettede legemidler blir studert.

En diagnose av kreft kan være overveldende. Med tiden vil du finne måter å takle den nød og usikkerhet av kreft. Inntil da, kan du finne det hjelper å

Finn noen å snakke med. Finn en god lytter som er villig til å lytte til deg snakke om dine håp og frykt. Dette kan være en venn eller et familiemedlem. Bekymringen og forståelse av en rådgiver, medisinsk sosionom, presteskapet medlem eller kreft støtte gruppe kan også være nyttig.

Spør legen din om støtte grupper i ditt område. Eller sjekk telefonboken, bibliotek eller en kreft organisasjon, som for eksempel National Cancer Institute eller American Cancer Society.

gå til legen din