bivirkninger: munn og hals problemer

Hvis munn og svelg bivirkninger gjør det vanskelig å spise, prøv mykere matvarer. Snakk med legen din om munnen skyllinger og smerte medisin som kan hjelpe.

Kreft behandlinger kan forårsake dental, munn og hals problemer. Strålebehandling mot hode og nakke kan skade spyttkjertler og vev i munnen og / eller gjøre det vanskelig å tygge og svelge trygt. Noen typer kjemoterapi og biologisk behandling kan også skade celler i munnen, hals og lepper. Legemidler som brukes til å behandle kreft og visse bein problemer kan også føre til muntlig komplikasjoner.

Munn og svelg problemer kan omfatte

Munn problemer er mer alvorlig hvis de forstyrre spise og drikke fordi de kan føre til dehydrering og / eller underernæring. Det er viktig å ringe lege eller sykepleier dersom du har smerter i munnen, lepper eller svelg som gjør det vanskelig å spise, drikke eller sove eller hvis du har feber på 100,5 ° F (38 ° C) eller høyere.

Din lege eller sykepleier kan anbefale deg å ta disse og andre tiltak

Helsevesenet team kan foreslå at du tar disse og andre tiltak for å håndtere disse problemene

Forbered deg på ditt besøk ved å lage en liste over spørsmål å stille. Vurder å legge disse spørsmålene til listen

Forteller Hva gjør du når din munn eller svelg vondt under strålebehandling.

Gina og Kim møtte i sin kreft støtte gruppe. De fant at de hadde mye til felles, og nå møtes hver tirsdag for lunsj. La oss lytte som Kim aksjer noen tips med venninnen Gina.

Gina Kim-jeg glad jeg kunne møte deg til lunsj i dag. Tuppen du ga meg i forrige uke på munnvann virkelig hjulpet. Jeg blande 1/4 teskje natron og 1/8 ts salt i en kopp varmt vann. Så kul ut jeg den rundt i munnen min, og spytte den ut. Jeg gjør dette hver 1 til 2 timer om dagen, og det fungerer. Jeg pusser også veldig forsiktig med en myk, ren tannbørste etter hvert måltid.

Kim Glad for å høre skylling med natron og salt fungerer for deg, Gina. Keep it up. Det vil hjelpe din munn holde rene og føle seg bedre. Du vet, min sykepleier ga meg noen andre tips som kan hjelpe deg.

Gina Stor, som hva?

Kim Vel, min munn ble så tørr at min sykepleier fortalte meg å bruke en spytt erstatning spray. Det hjalp fukte munnen min. Jeg drakk vann og sugd på is chips å holde min munn og svelg våt.

Gina Jeg har en veldig tørr munn. Denne sprayen virker?

Kim Ja, det gjør det. Så gjør spise myk mat. Jeg pleide å mose mat med en gaffel eller sette dem i blenderen. Legge til saus, buljong, eller yoghurt kan også gjøre maten lettere å svelge.

Oh, og jeg tok min sykepleier råd å slutte å spise skarpe matvarer, som chips. Jeg har også unngått de tre S-tallet – salt, sukkerholdige, og krydret mat – og kutte ned på sure drikker, som appelsin, sitron og grapefrukt juice, som skadet min munn og svelg.

Gina Making matvarer myk og fuktig er en god idé. Og jeg tror jeg skal holde seg borte fra salt, sukkerholdige eller krydret mat, og sure drikker.

Kim Jeg prøver å huske noen andre hint fra min sykepleier … Åh, jeg glemte nesten det viktigste. Jeg fikk i vane å sjekke munnen min hver morgen og la min sykepleier vet om noen endringer når jeg først la merke til dem. På den måten fikk noen små problemer ikke blir store.

Gina Det høres gjennomførbart.

Kim Bare husk, hvis munnen fortsatt vondt, spør legen din om medisin for smerte. Ikke legg opp med smerter som du ikke må. Greit?

Gina, jeg er sulten. La oss rekkefølge. Det er mange valg på menyen som ikke vil skade munnen.

Gina Yeah-tenkte jeg skulle begynne med min favoritt, kremen av brokkoli suppe, kanskje noen potetmos. Jeg bare elsker dem.

Forteller Oppsummering munnen smerte er ikke moro. Prøv å skylle med natron og salt blanding Gina funnet så nyttig. Bare blande 1/4 teskje natron og 1/8 ts salt i en kopp varmt vann. Rør den opp. Deretter swish den rundt i munnen og spytte det ut. Gjør dette hver 1 til 2 timer i løpet av dagen. Dette holder munnen ren. Så gjør børsting etter hvert måltid.

Unngå de tre “S” mat – salt, sukkerholdige, og krydret mat. Og ikke ha sure drikker som appelsin, sitron eller grapefrukt juice hvis de skade din munn eller svelg.

Og husk, du trenger ikke å sette opp med munnsår og svelg. Ring legen din og be om medisin som kan hjelpe.